Overzicht Luister luister

Wanneer krijg ik de baan?

Na een uitgebreide selectieprocedure voor een traineeship was Rachida ontzettend blij dat ze in de laatste ronde was gekomen. Hierbij kwam de opdrachtgever voor wie de trainees zouden gaan werken in beeld. “Opeens kreeg ik te horen dat ze niet verder met me gingen, omdat ik niet in de groep zou passen. De andere twaalf van de groep van dertien waren blanke, Hollandse mensen en zij mochten wel voor deze opdrachtgever werken”, vertelt Rachida. “Het heeft me heel erg geraakt. Ik wist zeker dat ik geschikt was voor de functie, maar mijn capaciteiten gaven niet de doorslag.”

Rachida werd gediscrimineerd omdat ze moslim is en een hoofddoek draagt. Moslimdiscriminatie wordt steeds vaker gemeld bij de politie en bij discriminatiemeldpunten. Verschillende meldpunten in Nederland registreren deze vorm van discriminatie sinds 2014 apart. Met 5,7 procent van de meldingen stond deze post gelijk op de vijfde plaats.

Verschillende onderzoeken melden dat de moslimdiscriminatie toeneemt in Nederland. Volgens een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut werden in 2015 446 incidenten geteld, tegen 142 in 2014. Dit gaat bijvoorbeeld om kwetsende uitlatingen, ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt, maar ook om incidenten zoals het bekladden van moskeeën met kwetsende symbolen of teksten.

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

  • Anoniem meldt: ‘Dan heb ik liever dat we elkaars hand niet vast houden en zoiets niet gebeurt.’
  • Martin meldt: “Het doet iets met je zelfvertrouwen”
  • Rachida Meldt: “Ik zat niet meer te springen om een woning in die buurt”
  • Erna Meldt: “Ik ben geen arm, been, hoofd of rolstoel”
  • Anoniem Meldt: “Ik ben een volwaardige Hagenaar”
  • Erna Meldt: “Ik droeg net als de mannen een strikje”
  • Belinda Meldt: Er brak iets, Ik heb alleen maar gehuild

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.