Hoe toegankelijk is de stad voor mij?
Mensen met een beperking hebben het recht zelfstandig aan de samenleving deel te nemen, net als ieder ander. Denk aan wonen, werken en een opleiding volgen. Dit recht is vastgelegd in het VN-verdrag handicap, dat per 14 juli 2016 in Nederland geldt.
Toch is de praktijk weerbarstig. Mensen met een beperking kunnen vaak toch niet volledig participeren, blijkt uit de NIVEL participatiemonitor van 2015. Ze ervaren regelmatig (onbewuste) discriminatie. Zo zijn gebouwen niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking en is het vaak lastig om met het openbaar vervoer te reizen. Van de mensen met een ernstige lichamelijke beperking had in 2014 bijvoorbeeld 14 procent een betaalde baan en deed 17 procent vrijwilligerswerk.
Mensen met een beperking krijgen regelmatig te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt. Bij gelijke geschiktheid kiezen werkgevers toch vaak voor iemand zonder beperking. Erna gaf bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek aan dat zij vanwege haar handicap regelmatig thuis wilde werken. De focus van het gesprek verschoof op dat moment van haar kwaliteiten naar haar beperkingen. In onderstaand audiofragment vertelt ze: “Het is belangrijk voor me om gewaardeerd en beoordeeld te worden op wat ik inhoudelijk breng. Ik ben geen arm, been, hoofd of rolstoel.”
Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?
U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.
Telefonisch
Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00
Op locatie
Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.
- Anoniem meldt: ‘Dan heb ik liever dat we elkaars hand niet vast houden en zoiets niet gebeurt.’
- Martin meldt: “Het doet iets met je zelfvertrouwen”
- Rachida Meldt: “Ik zat niet meer te springen om een woning in die buurt”
- Erna Meldt: “Ik ben geen arm, been, hoofd of rolstoel”
- Anoniem Meldt: “Ik ben een volwaardige Hagenaar”
- Erna Meldt: “Ik droeg net als de mannen een strikje”
- Belinda Meldt: Er brak iets, Ik heb alleen maar gehuild