Samen tegen woningmarktdiscriminatie
Iedereen in Nederland verdient een eerlijke kans op een woning. Wonen is een voorwaarde voor het opbouwen van een goed bestaan. Zaken als afkomst, seksuele gerichtheid of geloof mogen hier geen invloed op hebben. Als dat wel meespeelt bij de keuze voor een huurder of koper, kan sprake zijn van discriminatie. Het Rijk voert campagne om deze vorm van discriminatie tegen te gaan.
Een dak boven je hoofd is een fundamenteel mensenrecht. Het is een eerste levensbehoefte. Mensen kunnen hierdoor een waardig leven leiden. Toch kan dit grondrecht in gevaar komen. Bijvoorbeeld als mensen geen gelijke kansen hebben bij het krijgen van een woning. Uit de cijfers blijkt dat dit nog vaak voorkomt.
Sprake van discriminatie
Als niet-relevante persoonskenmerken meewegen bij de keuze voor een huurder of koper van woonruimte kan er sprake zijn van discriminatie. Voorbeelden hiervan zijn: etnische achtergrond, handicap of seksuele gerichtheid. In Nederland worden specifieke persoonskenmerken beschermd. Dat staat in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) en de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ).
Herkennen discriminatie
Hoe herken je deze vorm van discriminatie? Lees er alles over op deze website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Heb je dit meegemaakt? Meld het bij Den Haag Meldt.
Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?
U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.
Telefonisch
Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00
Op locatie
Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.