Jaarverslag 2020: aantal meldingen van discriminatie flink gestegen

In 2020 was racisme en discriminatie een actueel en veelbesproken onderwerp. Dat werd ingegeven door Black Lives Matter demonstraties, het Coronavirus en racisme jegens mensen met een Aziatisch uiterlijk en achtergrond. Daarop vormde Den Haag geen uitzondering. Bijvoorbeeld het Radio 10 lied “Voorkomen is beter dan Chinezen”, heeft tot veel ophef en een enorme toename in het aantal meldingen bij Den Haag Meldt geleid. Meldingen helpen Den Haag Meldt om een beter inzicht te krijgen en om racisme en discriminatie in Den Haag aan te pakken. Daarom was ook in 2020 de slogan “Melden helpt!”.

 

Ras grootste categorie discriminatiemeldingen  

In 2020 is de meldingsbereidheid enorm gestegen. Het aantal meldingen steeg van 171 vorig jaar naar 465 in 2020. Maar liefst 281 van de meldingen van het afgelopen jaar gingen over het Radio 10 lied, dat door veel mensen met een Aziatisch uiterlijk en achtergrond als beledigend beschouwd werd. Het aantal meldingen van discriminatie en racisme op grond van ras kwam daarmee op een totaal van 396. Verder viel op dat het aantal meldingen op grond van geslacht ongeveer is gehalveerd van 25 naar 12.

 

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.