Discriminatie gehandicapten komt te vaak voor

Mensen met een beperking hebben nog vaak te maken met discriminatie. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeid, zelfstandig wonen, onderwijs of de toegankelijkheid van openbare ruimten. Dat blijkt uit het laatste rapport van het College voor de Rechten van de Mens.

Tien jaar geleden beloofde Nederland al om de situatie voor gehandicapten te verbeteren. Maar volgens het college is er te weinig gebeurd.

Gehandicapten ervaren nog veel belemmeringen en vaak zelfs discriminatie in hun dagelijks functioneren. Zo kunnen zij niet alle vormen van openbaar vervoer in Den Haag gebruiken, op sommige plekken niet naar het toilet of worden zij bij gelijke geschiktheid afgewezen voor een baan.

Arbeidsmarktdiscriminatie grootste probleem

Uit het rapport blijkt dat arbeidsmarktdiscriminatie het grootste probleem is waar mensen met een beperking mee te maken hebben. Driekwart van de ondervraagden heeft daar moeite mee. Werkgevers zouden het teveel gedoe vinden om gehandicapten in dienst te nemen. De procedures voor extra voorzieningen zijn vaak ingewikkeld en duren lang.

Het is wettelijk vastgelegd dat mensen met een beperking het recht hebben om zelfstandig aan de samenleving deel te nemen, net als ieder ander. Denk aan wonen, werken en een opleiding volgen. Dit recht is vastgelegd in het VN-verdrag handicap, dat per 14 juli 2016 in Nederland geldig is. Als dit niet kan, is er sprake van discriminatie.

Discriminatie melden helpt!

Heb jij door je beperking moeite om net als ieder ander in de maatschappij te functioneren of ervaar je discriminatie? Zijn er plekken ontoegankelijk, of word je afgewezen voor werk of woningen? Meld het! Aan de hand van alle meldingen die gedaan worden, krijgt Den Haag Meldt het discriminatieprobleem in de stad beter onder ogen en kan het dus ook beter worden aangepakt. Het melden van discriminatie kan op verschillende manieren en is ook anoniem mogelijk. Melden helpt!

Bron: NOS

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.