Dag van de Mensenrechten: 10 december 2022

Zaterdag 10 december is het de Dag van de Mensenrechten. Die dag vieren we dat iedereen vrij is en met gelijke rechten wordt geboren. Mensenrechten en discriminatie zijn verwante onderwerpen.

De leden van de Verenigde Naties hebben de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) in 1948 aangenomen. In de inleiding van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staan de rechten samengevat (Bron: Amnesty International):

  • Mensenrechten zijn de basis van vrijheid, gerechtigheid en vrede
  • Minachting voor de mensenrechten heeft geleid tot barbaarse handelingen
  • Als mensen niet worden beschermd, is opstand tegen onderdrukking de laatste toevlucht
  • Mensenrechten zijn een plicht van iedereen: regering, individu of maatschappelijk orgaan

Veel vormen van discriminatie zijn ook een schending van de mensenrechten. Alle mensen hebben dezelfde mensenrechten. Deze zorgen voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen, zichzelf mag zijn en hun talent kan inzetten. Je hebt deze rechten omdat je mens bent, welk geslacht, afkomst, godsdienst, seksuele voorkeur of politieke kleur je ook hebt. Als je op basis van van deze kenmerken wordt uitgesloten van je mensenrecht, dan is er ook sprake van discriminatie.

Bekijk in deze film wat drie mensen, die zich dag in dag uit inzetten voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, te zeggen hebben over mensenrechten en discriminatie.

 

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.