Ligt het aan mij?

Discriminatie en racisme zijn niet altijd overduidelijk en ‘in your face’. Vaker komt het voor dat er na een gesprek of situatie iets blijft knagen.  Dat je denkt: Ligt het aan mij of zei die persoon iets vreemds?

Het is soms lastig om te bepalen of je te maken hebt met racisme, maar vaak als je je achteraf onprettig voelt over een opmerking of gebeurtenis is er wel iets aan de hand. Wanneer je te maken hebt met uitsluiting, of als je anders behandeld bent om je afkomst, handicap, gender, geaardheid of geloof, dan is er sprake van discriminatie.

Subtiele vormen van discriminatie

Gaat het om andere redenen, dan kan het ook zijn dat je te maken had met grensoverschrijdend gedrag of verbale agressie. In elk geval zijn er vele subtiele vormen van gedrag dat niet door de beugel kan. Bovendien gaan discriminatie en verbale agressie hand in hand. Als je twijfelt of een gek gevoel hebt, dan is het goed om toch een melding te maken bij Den Haag Meldt. Samen zoeken we uit wat er aan de hand is en wat je ertegen kunt doen.

Volgens de bestuurder van Den Haag Meldt, Addie Stehouwer, zijn mensen zich vaak niet bewust dat ze met discriminatie te maken hebben. Daarom komt het niet in ze op om een melding te maken, vertelt zij in een interview met het AD.

In een artikel in Psychologie Magazine worden verschillende vormen van subtiele verbale agressie omschreven aan de hand van de indeling van communicatiedeskundige Patricia Evans:

–       Wegwuiven: Als jij niet kunt zeggen wat je wilt zeggen, doordat iemand zegt ‘Ach jij kan ook niet tegen een geintje’

–       ‘Zachte’ scheldwoorden, bijvoorbeeld als iemand je een ‘dommerd’ noemt.

–       Definiëren: als iemand denkt te weten hoe jij in elkaar zit en je ‘overgevoelig’ noemt

–       In een grapje: Is een grapje dat jou pijn doet nog een grapje?

–       Blokkeren: “Laten we er nu maar over ophouden

–       Beoordelen en bekritiseren: iemand geeft je ongevraagd negatieve kritiek

–       Ondermijnen: iemand probeert je tegen te houden bijvoorbeeld door te zeggen ‘Dat lukt jou nooit’

Hoe reageer je
Mocht het je overkomen, dan is de kans groot dat je het in het moment niet door hebt wat er gebeurt, of dat je lichaam reageert door te bevriezen of dat je vlucht en het onderwerp snel vermijdt. Geen constructieve reacties. Net als vechten, want dat kan jou weer in de problemen helpen. Mocht het je lukken, dan kun je wel benoemen wat je iemand hoort zeggen en hoe dat voor jou voelt.

Heb jij zoiets meegemaakt, kom dan naar het spreekuur of neem online contact met ons op. Samen kijken we wat er in jouw situatie nodig is. Daarnaast draagt jouw melding bij aan onderzoek over discriminatie en racisme in Den Haag en aan het voorkomen ervan. Er gebeurt nooit iets met je melding als jij daar geen toestemming voor geeft.

Ik wil een melding maken  

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.