‘Racisme is meer dan een vervelend incident’

Bij racisme denken we vaak een een vervelende gebeurtenis in iemands leven en de emotionele reactie daarop. Maar door de jaren heen hebben al deze ervaringen bij elkaar ook gezorgd voor structurele ongelijkheid in de samenleving.

Dat betoogt journalist Sander Philipse op de website van OneWorld. Door al het racisme door de jaren heen kunnen mensen met een hoofddoek bijvoorbeeld niet aan het werk bij de McDonalds of zelfs bij de politie, omdat zij er ‘neutraal’ uit moeten zien.

Nadelen voor mensen van kleur
Bovendien ligt het gemiddeld jaarinkomen van huishoudens met een hoofdkostwinner van Nederlandse afkomst met 25.500 euro een stuk hoger dan dat van huishoudens waarvan de hoofdkostwinner een ‘niet-westerse’ afkomst heeft. Het gemiddelde inkomen per jaar daalt dan gelijk naar 18.200 euro.

“We kunnen wel wat schattingen maken. Met een besteedbaar inkomen van 25.500 euro per jaar is het veel makkelijker om vermogen op te bouwen dan met 18.200 euro per jaar. En een middenklasse gezin dat in 1985 een huis kocht, staat er nu waarschijnlijk een stuk beter voor dan een familie die al die tijd van (sociale) huur afhankelijk is geweest – en die eerste zal een stuk vaker wit dan Marokkaans-Nederlands zijn”, aldus Philipse.

Lees het hele artikel op OneWorld.

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

We zijn vorige week verhuisd. Sinds 9 november hebben we geen adres meer, maar wel een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

Vanaf nu zijn wij op iedere dinsdag tussen 12.30 uur en 15.00 uur te vinden bij een van de bibliotheken in de buurt. Kijk hier voor de actuele datums.